You are currently viewing Οι Scheitan επιστρέφουν μετά από 24 χρόνια με το album “Songs for the Gothic People”

Οι Scheitan επιστρέφουν μετά από 24 χρόνια με το album “Songs for the Gothic People”

Οι Σουηδοί gothic rockers Scheitan επιστρέφουν επίσημα μετά από 24 χρόνια παύσης με ένα ολοκαίνουργιο άλμπουμ “Songs for the Gothic People”.
Το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ του συγκροτήματος μετά την κυκλοφορία του 1999 “Nemesis” κυκλοφορεί τώρα μέσω της The Circle Music.

Για να γιορτάσουν το νέο άλμπουμ, το συγκρότημα ετοίμασε ένα μουσικό βίντεο για το εναρκτήριο κομμάτι “The Last Time”, το οποίο έκανε πρεμιέρα σήμερα μέσω της ιστοσελίδας του θρυλικού περιοδικού Rock Hard:
https://www.rockhard.de/news/ scheitan-the-last-time-video-feiert-premiere

Πάρτε την έκδοση LP και CD του “Songs for the Gothic People” μέσω της The Circle Music:
https://thecirclemusic.gr/ product-category/the-circle-releases/?filter_artist-name=scheitan

Το “Songs for the Gothic People” είναι επίσης διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες:
Spotify | Apple Music | Amazon Music | Deezer

Ο κιθαρίστας, πολυοργανίστας και τραγουδιστής Pierre Törnkvist σχολιάζει για το νέο άλμπουμ και βίντεο:
«Μετά την κυκλοφορία του “Nemesis” στην Century Media το 1999 και στη συνέχεια παίζοντας WGT το 2000, γράψαμε νέα μουσική για τους Scheitan αλλά αισθανθήκαμε ότι πήγαινε προς τη λάθος κατεύθυνση, έτσι σχηματίστηκαν οι Helltrain και οι Scheitan μπήκαν σε μια μακρά περίοδο παύσης.

«Οι Scheitan το 2024 δεν είναι φυσικά οι ίδιοι με τους Scheitan το 1999, αλλά αυτά τα νέα τραγούδια που έγραψα ένιωσα σαν να ακούγονταν σαν μια τέλεια συνέχεια του έργου, οπότε όσο περισσότερο το σκεφτόμουν, τόσο πιο φυσικό ένιωσα να τους επαναφέρω στη ζωή αντί να κάνω κάτι εντελώς νέο.
Μουσικά είναι κοντά στο σημείο που σταματήσαμε και τα φωνητικά είναι τώρα όπως θα ήθελα να είναι ήδη στο “Nemesis”.

«Τώρα επιστρέψαμε πραγματικά. Έχουμε ήδη κλείσει συναυλίες στην Αθήνα και στη γενέτειρά μας Luleå και θα αναζητήσουμε μερικές ακόμη ευκαιρίες για να παίξουμε ζωντανά.
Θα αρχίσω επίσης να γράφω για το επόμενο άλμπουμ το συντομότερο δυνατό, δεν υπάρχει τίποτα να με σταματήσει τώρα.
Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι θα μπορέσουμε να έχουμε άλλο ένα άλμπουμ την άνοιξη του 2025 και να παίξουμε ζωντανά ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς.

«Κάναμε ακόμα ένα βίντεο για το εναρκτήριο κομμάτι “The Last Time”, τίποτα φανταχτερό, μόνο μερικά ασπρόμαυρα πλάνα μαζί με εμένα να κάνω τα φωνητικά.
Νομίζω ότι αποδείχθηκε αξιοπρεπές, είμαστε ακόμα ένα DIY συγκρότημα, δουλεύοντας στενά μαζί με την The Circle Music όπου και τα δύο μέρη αναλαμβάνουν την ευθύνη να ωθήσουν τα πράγματα προς τα εμπρός.
Οπότε δεν είναι μια παραγωγή προϋπολογισμού εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά αγαπώ το underground υλικό, το ίδιο και η δισκογραφική μας».

Πριν από την κυκλοφορία του άλμπουμ, οι Scheitan δημοσίευσαν τα ακόλουθα singles: “Believe“, “Fire at Dawn“, “Lost in Time” και το εξώφυλλο του Billy Idol “White Wedding“.

Οι Scheitan σχηματίστηκαν το 1996 από τον Pierre Törnkvist (κιθάρα/μπάσο/φωνητικά) μαζί με τον Oscar Karlsson (ντραμς). Το ντουέτο ξεκίνησε ως black metal συγκρότημα, αλλά μεταμορφώθηκε κατά τη διάρκεια του μουσικού ταξιδιού στα πεδία του gothic/ambient rock.
Και τα δύο μέλη είχαν προηγούμενη μουσική εμπειρία κυρίως από το death και το black metal όπως οι The Moaning, Defleshed, The Everdawn και Gates of Ishtar για να αναφέρουμε μερικά.
Καθιερώθηκαν ως σεβαστοί μουσικοί στην underground σκηνή της δεκαετίας του ’90.

Οι Scheitan κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ “Travelling in Ancient Times” από την Invasion Records το 1996.
Το άλμπουμ ήταν μια έκρηξη 8 κομματιών έντονου black metal εκτός από το τελευταίο κομμάτι “Portals of Might” που ήταν η πρώτη ένδειξη ότι οι Scheitan ήθελαν να εξερευνήσουν άλλους μουσικούς χώρους.
Το δεύτερο άλμπουμ “Berzerk 2000”, που κυκλοφόρησε επίσης από την Invasion Records το 1998, χωρίστηκε σε διαφορετικά στυλ, τουλάχιστον.
Τα πρώτα τέσσερα κομμάτια δείχνουν τους gothic/ambient Scheitan ενώ τα τελευταία τρία είδαν τους Scheitan να αποχαιρετούν για τελευταία φορά τις black metal ρίζες τους.
Τα πρώτα τέσσερα κομμάτια του “Berzerk 2000” επανακυκλοφόρησαν ψηφιακά το 2021 ως EP “Deathgoth”.

Η Century Media υπέγραψε το συγκρότημα μετά τη λήξη του συμβολαίου με τους Invasion και το 1999 το συγκρότημα ηχογράφησε και κυκλοφόρησε το “Nemesis”.
Το μουσικό ύφος ήταν πλέον πλήρως αφιερωμένο στον gothic/dark/ambient ήχο, εκτός από τα φωνητικά του Pierre Törnkvist που εξακολουθούσαν να διατηρούνται στο σκληρό ύφος που υπήρχε σε προηγούμενα άλμπουμ.
Το άλμπουμ “Nemesis” χαιρετίστηκε αργότερα ως ένα κρυμμένο διαμάντι και προκάτοχος πολλών συγκροτημάτων σήμερα με παρόμοιο στυλ.
Όταν ήρθε η ώρα να γραφτεί το νέο υλικό των Scheitan μετά το “Nemesis”, τόσο ο Pierre όσο και ο Oscar θεώρησαν ότι δεν ταίριαζε στο έργο και ως εκ τούτου ξεκίνησαν τους Helltrain, οι οποίοι είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Οι Scheitan έκαναν παύση 24 ετών, αλλά επανήλθαν στη ζωή το 2023 με το single “Lost In Time”, ένα gothic rock αριστούργημα στις φλέβες των Sisters of Mercy, Fields of The Nephilim και The 69 Eyes.
Λίγες εβδομάδες πριν από την κυκλοφορία του single “Lost in Time”, οι Scheitan υπέγραψε με την ελληνική εταιρεία The Circle Music και πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ το 2024.

Upcoming Scheitan shows:
15 June – Temple, Athens, Greece [Event Page]
24 August – Vitå Rockfest, Luleå, Sweden [Event Page]

Scheitan online
Website: https://www.scheitan.se/
Facebook: https://www.facebook.com/scheitanofficial
Spotify: https://open.spotify.com/artist/27pumfcMxQX5qxsQ0j2fsd?si=J6iboIKQTB6rq8l3mpzUMA
Instagram: https://www.instagram.com/scheitanmusic/
Bandcamp: https://scheitan.bandcamp.com/releases
Merch store: https://www.swedishmetal.se/category/scheitan

The Circle Music online
Website: https://thecirclemusic.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/The-Circle-Music-109161897443413/
Instagram: https://www.instagram.com/the_circle_music/
Bandcamp: https://thecirclemusicfamily.bandcamp.com/