You are currently viewing Οι Φινλανδοι progressive metallers Notio κυκλοφόρησαν το δεύτερο studio album τους “Worldview”!
Pic by Teppo Ristola Photography

Οι Φινλανδοι progressive metallers Notio κυκλοφόρησαν το δεύτερο studio album τους “Worldview”!

Το Φινλανδικό μελωδικό και progressive metal συγκρότημα Notio κυκλοφόρησε το δεύτερο στούντιο άλμπουμ του Worldview στις 8 Μαρτίου 2024 μέσω της Inverse Records.

ΑΚΟΥΣΤΕ  “Worldview” στις υπηρεσίες streaming: https://push.fm/fl/ notio-worldview  

Ο Albert Olli σχολιάζει:
«Το Worldview είναι ένα concept album βασισμένο στην ιστορία, όπως και ο προκάτοχός του Lucid Dreams For Sale (2019). Τα θέματα του άλμπουμ ασχολούνται με τις μελλοντικές απειλές και το συνακόλουθο άγχος, την αποδοχή της θνητότητας και των περιορισμών του καθενός και τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του και το περιβάλλον του.

Η ιστορία του άλμπουμ επικεντρώνεται στον πρωταγωνιστή, ένα άτομο που πάσχει από παγκόσμια κόπωση (weltschmerz). Ο πρωταγωνιστής ισχυρίζεται ότι έχει δει μια προφητεία σύμφωνα με την οποία η Γη σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις φυσικές της δυνάμεις για να καταστρέψει τον Homo sapiens και τις κοινωνίες που έχει χτίσει. Η Γη έχει βαρεθεί τον Homo sapiens και τώρα ήρθε η ώρα για μια θανατηφόρα αντεπίθεση. Ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να πείσει τους αγαπημένους του και άλλους κοντινούς του ανθρώπους για την προφητεία, αλλά κανείς δεν τον ακούει και κηρύσσεται τρελός. Ο πρωταγωνιστής αποφασίζει να σώσει τον εαυτό του τρέχοντας μακριά από το αναπόφευκτο.

Ο ακροατής μπορεί να ερμηνεύσει τους στίχους των τραγουδιών και το νόημά τους όπως επιθυμεί. Ωστόσο, έγραψα τους στίχους του άλμπουμ με τέτοιο τρόπο ώστε ο ακροατής να μπορεί να δει τους στίχους από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες. Η πρώτη άποψη είναι ότι ο πόνος του πρωταγωνιστή μεγαλώνει τόσο πολύ που χάνει την επαφή με την πραγματικότητα και, συνοδευόμενος από τις αυταπάτες του, καταλήγει να αυτοκτονήσει. Δεν θα υπάρξει αντεπίθεση της φύσης, μόνο ο πόνος του πρωταγωνιστή θα τελειώσει.

Μια άλλη άποψη είναι ότι η Γη είναι ένα ζωντανό ον και αισθάνεται πόνο και ταλαιπωρία όπως όλα τα άλλα έμβια όντα και για να απαλλαγεί από τα βάσανά της, καταστρέφει την αιτία του πόνου, δηλαδή τον Homo sapiens. Η προφητεία επαληθεύεται. Ο πρωταγωνιστής δεν αυτοκτονεί και επιβιώνει από την αντεπίθεση της φύσης. Φυσικά, και τα δύο σενάρια μπορούν να συμβούν ταυτόχρονα, οπότε οι στίχοι του άλμπουμ είναι σαν ένας συνεχής διάλογος μεταξύ αυτών των δύο διαφορετικών επιλογών.

Σκοπός είναι να συμπυκνώσω στο άλμπουμ την αγωνία που πιστεύω ότι βιώνουν πολλοί, ιδιαίτερα νέοι, στον σημερινό κόσμο. Ο κόσμος είναι ένα τρομακτικό μέρος και η 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα ενημερωμένη (ψεύτικη) ροή ειδήσεων στην οθόνη μιας έξυπνης συσκευής δεν διευκολύνει την κατάσταση. Η κλιματική κρίση, οι φυσικές καταστροφές, η απώλεια βιοποικιλότητας, η οικονομική κρίση, ο καπιταλισμός και η καταναλωτική κουλτούρα, οι πόλεμοι και οι παγκόσμιες πανδημίες κάνουν το μέλλον να φαίνεται σκοτεινό και αβέβαιο. Ο θάνατος είναι συνεχώς παρών.

Η πλημμύρα ερεθισμάτων και οι συνεχείς εικόνες απειλών κρατούν τον εγκέφαλο του κυνηγού-συλλέκτη σε υπερδιέγερση και αναπόφευκτα διαμορφώνουν και αμφισβητούν την κοσμοθεωρία του καθενός με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ταυτόχρονα, όμως, ο εγκέφαλος ενός καλού μυαλού προσπαθεί να δημιουργήσει μια ελαφρώς πιο θετική εικόνα της πραγματικότητας, προκειμένου να διατηρήσει την ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί. Τίθεται το ερώτημα, τι πρέπει να πιστέψουμε και ποια είναι τελικά η αλήθεια; Οδεύουμε προς το τέλος της ανθρωπότητας ή ο άνθρωπος απλώς φοβάται το τέλος της ίδιας του της ζωής;

Αυτό το άλμπουμ ήταν πραγματικά δύσκολο να γίνει, αλλά πιστεύω ότι όλη η προσπάθεια μπορεί να ακουστεί στο τελικό αποτέλεσμα. Ξεκινήσαμε την ηχογράφηση του άλμπουμ τον Ιούνιο του 2020 και η τελική έκδοση του άλμπουμ ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023. Υπήρχαν μεγάλα διαλείμματα μεταξύ των ηχογραφήσεων, επειδή ήθελα να εξασκήσω όλα τα τραγούδια εκ των προτέρων όσο το δυνατόν καλύτερα. Στο τέλος, υπήρχαν συνολικά 14 πραγματικές ημέρες εγγραφής. Σκεπτόμενοι τα μοτίβα συνθεσάιζερ/πιάνου καιd μίξη του άλμπουμ πήρε επίσης το δικό της χρόνο, γιατί ήθελα όλα να ακούγονται όπως έπρεπε. Είμαι περισσότερο από ικανοποιημένος με το τελικό αποτέλεσμα και κάθε τραγούδι έχει τη δική του θέση σε αυτό το σύνολο.

Αν έπρεπε να συνοψίσω το άλμπουμ σε μια πρόταση, θα έλεγα ότι αυτό είναι το εσωτερικό ταξίδι ενός ατόμου προς την αποδοχή της οριστικότητας του θανάτου σε αυτόν τον αβέβαιο κόσμο και αυτό το ταξίδι μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύχρωμο».

CD διαθέσιμο εδώ: https://bit.ly/ notio-cd 

Notio – Worldview (album 2024)

Track list:
1. Propagation Process
2. Solipsism
3. Curtain of Ignorance
4. The Need to Fear
5. Absurd
6. A Ladder to Nowhere
7. Temporary Pain
8. Inevitable Outcome
9. Vis Major
10. The End Is Beautiful

Album cover by Petri Lampela

Recorded, mixed and mastered by Pasi Löfgrén

Line-up:
Albert Olli – Vocals, Guitars, Bass, Drums

Links:
https://www.facebook.com/NotioProject
https://www.instagram.com/notioproject
https://notio.bandcamp.com